RUNOLAULUN SHAMANISTISET JUURET - kurssi

* KANSANRUNOT * MYYTIT * RUNOLAULUN ALKEET * RUMPUMATKA *T:mi Majatalo Puukarin Pysäkki, Finland
Available in Finnish
48 hours
17 spots per experience


What are we going to do

Noita laulan, joita taian,
Ennen kuultuja kujerran,
Ennen saatuja sanoja.
KANTELETAR

Tapaamme Puukarin Pysäkin pirtissä Ylä-Karjalan jylhissä vaaramaisemissa, jossa meitä puhuttelee esivanhempien henki, ja jonne kutsuvat kulttuuriset juuremme. Aloitamme syventymisen runolauluun ja shamanismiin aivan alusta; sinun ei tarvitse tuntea kumpaakaan perinnettä tai osata lainkaan laulaa. Oma luonnollinen ja ainutlaatuinen äänesi sekä kiinnostus ja innostus ikiaikaisiin traditioihin riittää vallan mainiosti.

Runolaulun ja rummutuksen lomassa Eero ja Helena vastaavat kysymyksiin: ”Mitä runolaulu on? Mitkä ovat shamanismin ja runolaulun yhteiset juuret? Saamme kuulla runolaulusta arkaaisena, maagisena kielenä - laulun, myyttien, syntyjen ja sanojen liittona. Kalevalaisen runomitan arvellaan syntyneen jo ennen ajanlaskun alkua. Runosäkeessä on useimmiten kahdeksan tavua: Tie-tä-jä i-än i-kui-nen. Runolaulu on monien itämerensuomalaisten kansojen perinnettä, joka on säilynyt mm. karjalaisten, suomalaisten, virolaisten ja inkeriläisten keskuudessa.

Kaikki kansa on aikanaan laulanut myyttisiä runoja ja kertovia sankarirunoja. Niissä kuuluu kaikuja aikojen alusta; maagisesta ajattelusta, shamanistisesta maailmankuvasta ja loitsutraditiosta. Runoissa kerrotaan, miten maailma ja sen ilmiöt ovat saaneet syntynsä. Niissä ilmaistaan asiat, jotka takaavat elämän jatkumisen ja tasapainon säilymisen. Nämä elintärkeät asiat vahvistetaan loitsuin, lauluin ja rituaalein oman heimon tai yhteisön parissa.

Runolaulun shamanistiset juuret -kurssilla tutustumme runolaulun, shamanismin ja sanamagian olemukseen ja luonteeseen. Nousemme sävelten ja sanojen siivin korkeuksiin kuin kokkolintu. Yhdessä luomme runolaulun lumon ja rummun sykkeen piirtämän taikavoimapiirin.

Runolaulajiksi harjaannumme kuin huomaamatta; vokaaleilla kevyesti leikitellen, sointuisia sanoja yhteen sommitellen, alkuääniä etsien, yhdessä äännellen ja rummutellen. Teemme yhteistä matkaa musiikin haltioittavaan voimakenttään - ajattomaan aikaan ja ikiaikaiseen tilaan.

Perehdymme myös kansanrunojen kätkemään myyttiseen ja shamanistiseen tietoon ja ajatteluun. Seuraamme Lemminkäisen äidin muodonmuutosta, Väinämöisen retkiä ja sukellamme Alkumereen. Kuulemme, miten Kalevalassa Väinämöinen laati laululla venettä, ja häneltä puuttui osa veneen syntyyn tarvittavista sanoista. Niitä hän etsi kaikkialta, jopa Manan mailta:
Veistäessäni venoista, uutta purtta puuhatessa uuvuin kolmea sanoa… Kun en noita saanutkana, mailta, ilmoilta tavannut, piti tulla Tuonelahan, lähteä Manan majoille...

Runolaulun shamanistiset juuret kurssilla opimme yhdessä, perinteisesti, esilaulajan laulamia runosäkeitä toistaen, rummun äänestä lumoutuen. Aivan kuin esivanhempamme aikanaan. Etsimme heidän avullaan puuttuvia sanoja ja juurista nousevaa voimaa. Asetumme heidän takomaansa ikivanhaan kulttuuriseen ja shamanistiseen ketjuun.

Lämpimästi tervetuloa kanssamme Puukarin tupaan!
Eero ja Helena

HUOM: Osallistumismaksu on 200 EUR (Sisältää kurssisisällön ja 24 % alv). Kurssimaksun lisäksi on majoitus täysihoidolla 185 EUR (Sisältää majoituksen jaetussa huoneessa täysihoidolla perjantain illallisesta sunnuntain lounaaseen asti ja alv 24 %). Kurssimaksu ei sisällä matkoja Puukarin pysäkille eikä matkavakuutusta. 1- hengen huoneita ei ole saatavilla tälle kurssille.

About Karhun Talo / House of the Bear - the Doer

EERO PELTONEN
Eero Peltonen on runolaulaja, myyttitietäjä ja itämerensuomalaisen runolaulu- ja parannusperinnön tutkija. Runolaulun ja kansanlääkinnän lisäksi Eero opettaa kurkkulaulua, kansanrunoutta, muinaistaidetta, ääniarkeologiaa, pohjoista mytologiaa ja jungilaista unityöskentelyä. Hän kertoo itse ja innostaa muita kertomaan tarinoita. Eero johdattaa juurille käyttämällä voimakeinoja - laulun, sanan ja myyttien mahtia. Vuosina 2010-2012 hän johti kehittämäänsä kansanperinteen linjaa Päivölän Opistossa Valkeakoskella. Opetus kattoi suomalaisen ja karjalaisen perinteen koko kirjon arkeologiasta etymologiaan, kansanrunoudesta kansanlääkintään ja käden taidoista vuotuisjuhlien järjestämiseen. Eero on Pielisen Tietäjäkeskus ry:n ja Suomen Kurkkulaulajat ry:n perustajajäsen. Lisätietoja: www.eeropeltonen.fi.

HELENA KARHU
Helena Karhu on vuonna 1978 syntynyt, YTM (yhteiskuntamaantiede, Itä-Suomen yliopisto), Hum. Kand. (kulttuurientutkimus). Helenan elämäntyö liittyy kansantietämyksen ja -kulttuurin kehittämiseen perustamassaan Karhun Talossa (www.karhuntalo.com). Helena on väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopistossa, tutkien edelleen shamanistista kokemusta ja seremoniallisuutta nykypäivänä Pohjoismaissa. Helena toimii myös mindfulness-meditaatio-ohjaajana ja Reiki Masterina. Helena on 8-vuotiaiden kaksosten äiti. Helena palasi vuonna 2018 takaisin Joensuuhun yli 13 Kööpenhaminan vuoden jälkeen, ja hän on asunut myös Grönlannissa ja Alaskassa. Pohjolan esivanhempien ja luonnon henki kutsuu häntä kertomaan lisää pohjoisen luonnosta, alkuperäisestä luonnonhenkisestä traditiosta, sekä yhdistämään arkaaiset metodit ja nykykulttuurin mahdollisuudet. Lisää Helenasta tästä linkistä: https://www.karhuntalo.com/karhu

Upcoming events

17 spots available · Book for private group from 3600€
Language: Finnish

Requirements

Kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat oppia tuntemaan pohjoisia laulu-, runo-, tarina- ja shamanistisia perinteitä sekä nauttimaan omasta äänestään ja rummun voimasta. Kurssi on alkoholiton ja päihteetön.

VisitKarelia takes care of this site's marketing but is not responsible for the content nor selling the experiences.
Powered by Doerz Local